MANUEL FERTILITETSBEHANDLING

Graviditet og forplantning er en helt naturlig og basal del af livet, men det er ikke selvfølge, at man kan blive gravid, når det er ønsket. Forplantning er en kompleks proces, hvor fysiologien, nervesystemet og hormonbalancen skal gå op i en ”højere enhed”.

Som fysioterapeut kan vi hjælpe og forbedre kroppens evne til at blive gravid og holde på et foster.

Hvis vi ser på forplantning med fysioterapeutiske øjne, anses æggeledere og livmoder som organmuskler, der skal fungere på samme vis som alle andre muskler i kroppen. De reproduktive organer er afhængige af normal blodfunktion og nerveforsyning, gode tryk og pladsforhold samt fri bevægelighed. Musklerne og leddene i og omkring rygsøjle, bækken og haleben kan forstyrre balancen.

Strukturerne skal kunne bevæge sig frit i.f.t hinanden, fx påvirkes livmoderen dagen igennem af blæren, der fyldes og tømmes, og vores tarme fylder mere eller mindre. Livmoderen trækker sig sammen og udvider sig afhængig af tidspunktet i den kvindelige cyklus. Æggelederen laver små peristaltiske bevægelser for at indfange ægget ved ægløsning, og skal kunne bevæge sig frit uden stramninger fra omkringliggende muskler, organer og tarme.

 

MULIGE ÅRSAGER TIL INFERTILITET
Fejstilling af livmoderen, operationer i underliv, mave og tarm, kejsersnit, traumer mod bækken, haleben og rygsøjle, infektioner i underlivet (clamydia, hpv, gonorre o.s.v), fibromer, endometriose, PCO, blødningsforstyrrelser, stress m.m. Mange af de ovenstående ting giver arvæv, hvilket påvirker bevægeligheden af de reproduktive organer/strukturerne omkring organerne samt blod og nerveforsyning.

I foråret 2014 er jeg (Pia Bøgsted) begyndt at arbejde med fertilitetsbehandling. Jeg har igennem de seneste 6 år arbejdet med graviditet, fødsel, og underlivet. Jeg er meget fascineret af, at man kan påvirke den ”naturlige” fertilitet ved manuel behandling/øvelser, og hermed i de fleste tilfælde undgå, at kvinden skal udsættes for hormonbehandling, ægudtagning m.m. Det er meget ærgerligt, at gennemgå et fertilitetsforløb som mislykkes p.g.a at der ikke er optimale forhold og funktion af de reproduktive organer.
Et fertilitetsforløb starter med en grundig samtale og fysioterapeutisk undersøgelse, for at vi kan lægge en plan for den bedste behandlingsform til dig. Der afsættes 1½ times til første besøg. Du får viden omkring fertilitet, den kvindelige cyklus og hvordan du i den kommende tid skal forholde dig. Du må forvente at få hjemmearbejde i form af øvelser, – du skal registrere din cyklus og måle hvornår du har ægløsning.

Du kan sagtens starte på et fertilitetsforløb, selvom du er under udredning på en fertilitetsklinik eller er i gang med behandling. Behandlingen/øvelserne øger din chance for at blive gravid med kunstig befrugtning og for at holde på fosteret.
Behandlingen er en kombination af Mercier terapi (http://www.merciertherapy.com/), manuel fysioterapeutisk behandling samt Ludmila Mojzisova´s øvelser (se. www.mojzis-methods.com). Et rent mercier terapiforløb består af 1. konsultation på 1½ time samt 6 timers behandling, 1 gang om ugen i seks uger. Der behandles på livmoder, æggestokke/leder, mave/bækken/hofte region samt ryg og balder. Det er individuelt hvordan du skal behandles/træne, ændre på kost, motion, rygning, stress…. Selvom behandlingen er afsluttet, er jeg hele tiden med på ”sidelinjen”, og jeg følger løbende op på behandling/øvelser, indtil du er blevet gravid.

Behandling/øvelserne kan også afhjælpe problemer og smerter i mave/tarm/underliv/bækken og ryg, forstoppelse, blødningsforstyrrelser, manglende menstruation, arvæv efter operationer i underliv, mave eller tarm og kejsersnit.

Fra oktober 2014 vil det ligeledes være muligt at få vejledning i, hvordan kosten påvirker fertiliteten, hormonbalancen og den kvindelige cyklus.

 

Læs evt. mere om mercier terapi på http://www.drjennifermercier.com/ http://www.merciermovie.com/ http://www.youtube.com/watch?v=4lOEeDiaGgY.