Manuel fertilitetsbehandling

Manuel fertilitetsbehandling

Styrk din fertilitet, forbedered din krop på at blive gravid, øg dine chancer for at blive gravid samt evnen til at holde på fosteret med manuel fertilitetsbehandling og træning.

Fertilitet set med fysioterapeutiske øjne:

Graviditet og forplantning er en naturlig og basal del af livets cyklus. Men det er desværre ikke en selvfølge at man kan blive gravid når det er ønsket. Forplantning er en kompleks proces hvor fysiologien, nervesystemet og hormonbalancen skal være i balance. Vi opvokset med at tro at det ikke er muligt at vi selv kan påvirkes vores evne til at blive gravid, og at det er noget ”kroppen selv klarer”. Men vi kan med den rette behandling, træning og ”livsstil” optimere chancerne for en graviditet.

I fysioterapeutiske øjne anses æggeledere og livmoder som organmuskler, som fungerer på samme vis som alle andre muskler i kroppen. De reproduktive organer er afhængige af normal blodtilførsel og nerveforsyning, gode tryk og pladsforhold samt fri bevægelighed. Muskler og led i og omkring rygsøjle, bækken og haleben kan også forstyrre balancen. Strukturerne skal kunne bevæge sig frit i forhold til hinanden, fx påvirkes livmoderen af blæren, når den fyldes op og tømmes i løbet af dagen. Endetarmen løber lige bagved livmoderen, og forstoppelse vil give ”tunge tarme” og kan påvirke livmoderen. Livmoderen trækker sig sammen og udvider sig afhængig af tidspunktet i den kvindelige cyklus. Æggelederne laver små peristaltiske bevægelser ligesom vores tarme gør for at indfange ægget ved ægløsning, og skal kunne bevæge sig frit uden stramninger fra omkringliggende muskler, organer og tarme.

Mulige årsager til fertilitetsproblemer:

  • Fejlstilling af livmoderen
  • Arvæv efter operation i underliv/mave og tarmsystemet
  • Kejsersni
  • Traumer mod haleben, bækken eller rygsøjle
  • Infektioner som clamydia, HPV, gonore
  • Endometriose
  • Fibromer
  • PCO
  • Blødningsforstyrrelser
  • Stress og usund livsstil

Mange af de ovenstående ting giver arvæv eller stramninger af ledbånd og muskler. Arvæv påvirker bevægeligheden af de reproduktive organer/strukturerne omkring organerne samt blod og nerveforsyning.

Hvordan foregår behandling/træning:

Der afsættes en time til hver konsultation, og ved første besøg snakker vi om dit forløb, din cyklus og vi undersøger din ryg/bækken og strukturerne omkring de reproduktive organer. Vi lægger sammen en plan for dit forløb. Hvis du er i fertilitetsbehandling med ægstimulerende hormon kan der være behov for at stoppe de manuelle behandlinger, men du kan lave de fertilitetsfremmende øvelser igennem hele forløbet. Du kan have stor effekt af at kombinere manuel fertilitetsbehandling/træning med klassisk fertilitetsbehandling på sygehus/privat klinik.
Hvis du ved at du skal i et fertilitetsforløb med hormoner/IVF/insimination er det bedst at starte på de manuelle behandlinger inden en eventuel hormonbehandling starter.

Kontakt mig (Pia Bøgsted) for at få en uforpligtende snak om hvordan vi bedst muligt hjælper dig, og få en snak om hvad det hele går ud på.

Pris: 600,- kr for 1 konsulation/lang behandling, 300 ,- kr for kort behandling. Der gives ikke danmark tilskud til behandlingen.

Mit fertilitetsuddannelse:

Min motivation for at arbejde med fertilitet stammer fra min interesse og mangeårige arbejde med graviditet, fødsel, underlivs og bækkenproblematikker. Det er fortsat forholdsvist nyt at danske fysioterapeuter arbejder med fertilitet. Metoden er opstået efter at den danske fysioterapeut Anne Marie Jensen fra sundfertilitet i København lavede et litteratur studie om hvilke behandlingsmetoder/studier der fandtes i verden om fertilitetsbehandling.

Efter studiet har hun afholdt kurser med de metoder hvor der fandtes mest evidens for at det virkede. Så behandlingen stammer fra kurser i Mercier Therapy, Ludmila Mojzisova´s fertilitetsøvelser, osteopatiske teknikker, myofascielle teknikker, aviva metoden og hormonyoga.